200 militära rådgivare och instruktörer från Storbritannien och USA sitter instängda i det sista rebellfästet Idlib i nordvästra Syrien, medan syriska armén drar samman styrkor för att befria Idlib. Från rysk sida har man i över en vecka varnat för att de s k Vita hjälmarna tycks planera en ny falskflaggad giftgasattack som den vid östra Ghouta för att locka västmakterna till ett nytt robotanfall mot Syrien.

200 soldater från UK och USA instängda i Idlib

Källor i Ryssland och Syrien, av vilka en del är kända för mig genom trovärdig kontakt, har rapporterat att amerikanska och brittiska ”rådgivare” och ”instruktörer” till de syriska oppositionsstyrkorna är instängda i Idlib. Frenetiska försök görs av USA och Storbritannien att förmå Turkiet eller Ryssland att hjälpa till med att evakuera dessa trupper. Men Storbritannien har vägrat att samarbeta med ryssarna!

Bland de lokala oppositionsstyrkorna i Idlib finns tiotusentals extrema Al Qaida-relaterade element som Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), av vilka många beviljades fri passge ut ur andra delar av Syrien som återerövrades av regeringsstyrkorna. Turkiet, som står bakom Nationalla Befrielsefronten, har bett Ryssland om tid att isolera HTS med sikte på att avvärja ett anfall.

Av RODNEY ATKINSON

Idag uppmanar USA ryssarna och de syriska styrkorna att vänta med att anfalla Idlib, medan USA-regeringens särskilda sändebud i regionen Brett McGurk i fjol kallade Idlib-provinsen

Al Qaidas största fristad sedan 11 september direkt knuten till Ayman al-Zawahiri [ledaren för Al Qaida].”

Han medgav också att Västvärldens farsartade politik att sända

tiotusentals ton vapen och låtsas att inte se att det kommer utländska krigare till Syrien kanske inte var det bästa sättet att lösa problemen. Al Qaida har dragit fullständig nytta av det och Idlib är idag ett jättelikt problem.”

Idlibs fall skulle innebära slutet på rebellkontrollen i den sista provinsen och öppna huvudvägen genom Syrien från Jordanien till Turkiet. Syriska regeringstrupper dras nu samman för ett anfall, ryska fartyg har samlats utanför kusten vid Tartous och slutfasen i det syriska kriget ser ut att vara omedelbart förestående.

De instängda är 200 brittiska och amerikanska instruktörer som utan tvekan har viktiga vapen och underrättelser. Storbritannien vill att turkarna ska evakuera dem till flygbasen Incirlik i Turkiet. Detta blev det uppenbarligen avslag på.

Därför ber nu USA Ryssland om hjälp - samtidigt som USA och Storbritannien attackerar Ryssland i FN för förgiftningsfallet i Salisbury!! Men brittiska arméns kontakter samarbetar inte med ryssarna - varför?

Ryssland har i veckor varnat för ännu en falskflaggad attack med kemiska vapen organiserad av de (av Storbritanniens underrättelsetjänst finansierade) ”Vita hjälmarna” och det går rykten om att Ryssland har namnen på de experter för hantering av kemiska vapen som finns bland de britter som är instängda i Idlib. Anledningen till att brittiska armén har vägrat samarbete med ryssarna skulle kunna vara att vissa av dessa experters ”expertis” är lite pinsam!

Detta är inte första gången som USA och Storbritannien har bett ryssarna om hjälp för att rädda sina trupper i Syrien. Freenations rapporterade i december 2016 att 230 av amerikanska arméns instruktörer och 54 brittiska soldater, åtta franska och två holländska artilleriexperter tillsammans med ISIS-jihadister var instängda i Aleppo av syriska och ryska styrkor. http://freenations.net/british-us-troops-alongside-jihadists-aleppo/

Se även Maltaev militärkorrespondent i Syrien för Vz.ru. https://m.vz.ru/opinions/2018/9/6/940603.html (ryska)

Jag har även andra källor som inte kan avslöjas.

TfFR 180907

Rodney Atkinson redigerar sedan många år http://freenations.net