Föreningen Afghanistansolidaritet fördömer bombningen i Kunduz

Sjukhuset i Kunduz i norra Afghanistan som drivs av organisationen Läkare utan gränser bombades av vad som sannolikt var amerikanskt flyg under i en serie attacker med 15 minuters mellanrum under en timme på natten till lördag. Offren för attackerna har stigit timme för timme och rapporterades av Läkare utan gränser på söndag att det nu rörde sig om 12 personer ur personalen och 10 patienter varav 3 barn som dödades och 37 skadades varav 19 ur personalen.

– Attacken är ett avskyvärt och grovt brott mot internationell humanitär rätt. Vi kräver total transparens från koalitionsstyrkorna. Vi accepterar inte att denna fruktansvärda förlust av människoliv avfärdas som "oavsiktliga skador på civila mål", säger Meinie Nicolai, ordförande för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel.

För att undvika att sjukhuset skulle drabbas av de pågående striderna runt staden hade Läkare utan gränser försett de Nato-ledda koalitionstyrkorna och den afghanska armén med exakta GPS-koordinater. Enligt uppgifter i tyska medier skall sjukhuset ha ringt Nato-högkvarteret i Kabul redan i början av angreppet och sedan militären i USA. Ändå fortsatte angreppen ytterligare en timme.

USA och Nato brukar hänvisa till ofrivilliga civila offer, collateral damage, i samband med sina attacker. I det här fallet saknar en sådan förklaring all trovärdighet. Misstanken finns att detta var en avsiktlig attack mot Läkare utan gränser som har satsat på att nå ut med sjukvård också på den afghanska landsbygden där den Nato-ledda koalitionsstyrkan genomför de mesta av sina attacker.

 Vi uppmanar den svenska regeringen, som är ansvarig för att Sverige fortsätter deltagandet i den internationella koalitionsstyrkan, att man stöder kraven från Läkare utan gränser ” att koalitionen ger en fullständig och transparent redogörelse om sina lufträder under lördagsmorgonen. Vi kräver också en oberoende utredning av attacken för att försäkra maximal transparens och ansvarsskyldighet.”

I den Nato-ledda koalitionsstyrkan ingår även Sverige med 30 militärer. Då beslutet om deltagande togs i december förra året försäkrade regeringen för det svenska folket att det gällde en icke-stridande styrka. Men förutom flyganfallen skall enligt uppgifter i afghanska och internationella media även markstyrkor från koalitionen ha deltagit i strid i Kunduz. Verkligheten visar att den svenska insatsen ingår i en stridande Nato-ledd styrka. De förutsättningar som regeringen hävdade inför beslutet gäller inte. Den svenska truppen i Afghanistan måste omedelbart tas hem. Sveriges mer än 13 år långa deltagande i kriget i Afghanistan måste få ett slut.

 

Föreningen Afghanistansolidaritet    2015-10-04