Stockholms tingsrätts hänvisning i domen mot Billy Butt att denne hade ”ett något särpräglat utseende” mer än antyder att en man lättvindigt kan bli dömd för våldtäkt i en svensk domstol, åtminstone om mannen i domstolens smak är ful.

Ett särpräglat utseende

Nyligen släppte Billy Butt boken Ett särpräglat utseende. Läsaren får ta del av Butts spännande liv. I nyhetsrapporteringen har fokus legat på de kapitel som berör rättsprocesserna som han varit indragen i och med våldtäktsdomen mot honom.

Detta fokus kommer även denna recensent hålla men jag vill flagga för att boken är läsvärd även i de delar som handlar om Butts liv före rättsprocesserna. Butt redogör på ett övertygande sätt om varför anklagelserna mot honom saknar bäring och ger i boken en hel del nålstick till journalister. ”Svenska journalister är gjorda av svagt virke. De saknar mod” slår Butt fast när han beskriver en presskonferens som han höll efter att han släppts från häktet. Expressens får tuff kritik för deras bevakning av fallet och Butt begår karaktärsmord på redaktionschefen för tidningen vid denna tid.

Av PATRIK NYBERG

En intressant passus i boken är författarens hänvisning till ett rykte från 1989 som gjorde gällande att Expressens redaktion utsett Butt som ”måltavla” på grund av chefredaktören Bo Strömstedts starka ogillande av Butt som person. Det intressanta med denna spekulation är att det var under Bo Strömstedts tid som mediekampanjen mot allmänläkaren och obducenten bedrevs.

Skulle denna uppgift vara riktig skulle det innebära att Strömstedt varit med och påverkat opinionsbildningen i två omdiskuterade rättsfall. Författaren ställer sig själv dock tveksam till att detta var orsaken till Expressens hårdföra rapportering. Det är dock inte bara media som får sina fiskar varma i boken. Hård kritik riktas mot en kriminalinspektör som anklagas för att ha manipulerat förhören med kvinnorna som anklagade Butt för våldtäkt.

Ett rörande kapitel är ”Att förlåta journalisterna” där Butt konstaterar att

”Vad jag idag måste göra är att förlåta journalisterna för att de mobbade mig, för det gjorde de verkligen.

Och samtidigt som jag förlåter dem, måste jag be dem om förlåtelse för att jag var en så jobbig jävel – för det var jag definitivt!”.

Men Butt räknar även upp några kända journalisters namn som han inte kan förlåta. Någon juridisk upprättelse har inte Butt fått ännu men i artiklar som skrivits på senare tid om domen mot Billy Butt ifrågasätter många ifall domen var korrekt. Exempelvis skrev Gudrun Schyman och Ann-Britt Grünewald nyligen en debattartikel där de ifrågasatte rättsprocessen mot Billy Butt. Till stor del kan tidsandan ha varit till Butts nackdel när han dömdes men till hans fördel nu när boken publicerats. Under 1990-talets början ansågs det suspekt att ifrågasätta rättsväsendets agerande i sexualbrottsärenden men efter att journalister granskat vissa tendentiösa utredningar har vinden vänt till förmån för dem som menar sig vara oskyldigt dömda

Billy Butt
Ett särpräglat utseende
Sportförlaget

TfFR 101217