Stoppa kriget mot Iran innan det börjar!

Med största stor oro ser vi det växande hotet om ett nytt USA-krig – denna gång mot folket i Iran.
Massmedierna är fyllda av rapporter om vad som påstås vara ett kärnvapenhot från Iran med antaganden att USA behöver ingripa militärt. Dessa rapporter påminner om historierna om ”massförstörelsevapen” som spreds under månaderna fram till kriget mot Irak.
I sin sista satsning fram till den rättsvidriga invasionen av Irak, hävdade Bushadministrationen att Irak hade väldiga mängder massförstörelsevapen och att Irak var i stånd att genomföra en attack mot USA inom 45 minuter med kärnvapen och kemiska och biologiska vapen.
President Bush sade att USA måste anfalla omedelbart och inte kunde ”vänta på det slutgiltiga beviset — the smoking gun — som kunde komma i form av ett svampformat rökmoln.” Vi vet alla nu att denna propagandakampanj var fullständig påhittad och skapad för att rättfärdiga ett angreppskrig.
Nu ser vi alltför likartade medierapporter som görs för att rättfärdiga ett militärt ingripande mot Irans folk. Att Iran tas till FN:s säkerhetsråd är ett förspel för unilateralt ingripande. Precis som när det gällde Irak är inget av det USA:s regering påstår hållbart vid opartisk granskning. Iran har underkastat sig de mest ingående och förödmjukande inspektioner, över och bortom vad som krävs av Ickespridningsavtalet (NPT). Inte vid någon av inspektionerna har man funnit något bevis för att Iran har ett kärnvapenprogram under utveckling.
Det är bara en regering som har använt kärnvapen mot civilbefolkning och just detta land har det största lagret av massförstörelsevapen på jorden. Farligt och ofattbart nog håller landet i fråga i detta nu på att utveckla en ny generation av taktiska kärnvapen som det avser att använda, inte bara att hota med. Detta land är, förstås, Förenta staterna. Borde inte varje verklig diskussion om farorna med kärnvapen omfatta de vapen som lagras av Pentagon och USA:s historia av angrepp och interventioner?
Iran har fått lida mycket under USA:s hantering. Vi minns hur USA störstade den demokratiskt valda regeringen under Dr. M Mossadegh och återinsatte shahen på påfågelstronen, “CIA:s stoltaste insats”. Under 25 år styrde shahen Iran med järnhand till de amerikanska oljebolagens fromma innan folket i Iran, i miljoner, störtade hans tyranniska välde till ett fruktansvärt pris i människoliv. Under de senaste 27 åren har USA:s sanktioner hämmat Irans rätt till utveckling och åstadkommit stort lidande för folket.
Det är av största vikt att alla röster mot ett nytt ödeläggande krig i Mellanöstern göra sig hörda nu. Vi kräver ett omedelbart slut på Washingtons kampanj av sanktioner, fientlighet och falskhet mot folket i Iran. Vi motsätter oss varje nytt angrepp av USA mot Iran. Vi behöver resurser för mänskliga behov, inte ändlösa krig för ett imperium.

Första undertecknare:
Biskop Thomas Gumbleton, Detroits ärkestift, grundare och ordförande för Pax Christi*
The Most Rev. Filipe C. Teixeira, OFSJC, biskop, stiftet Den helige Franciscus av Assisi, CCA
Michael Parenti, författare
Ramsey Clark, f d justitieminister i USA
Howard Zinn, författare, historiker
George Galloway, parlamentsledamot, Storbritannien
Tony Benn, parlamentsledamot, Storbritannien
Harold Pinter, dramatiker, 2005 års Nobelpristagare i litteratur
Margarita Papandreou, f d Första dam i Grekland
Ardeshir Ommani, en av grundarna till Amerikansk-iranska vänskapskommittén (AIFC)
David Sole, president UAW, Local 2334*, Detroit
Steve Gillis, president, USWA Local 8751*
Elena Everett, ordförande NC Green Party*, GPAX (Green Party Peace Action Committee)*

Brian Barraza, AMAT, Association of Mexican American Workers
Sharon Black, All Peoples Congress
Jean Bricmont, Brusseltribunalen
Michel Collon, författare, publicist, Stop USA
Tiphaine Dickson, advokat
Gregory Elich, författare, forskare
Yoomi Jeong, Koreas Sanningskommission
Khadouri al-Kaysi, Kommittén till stöd för Iraks folk
Eleanor Ommani, Amerikansk-iranska vänskapskommittén (AIFC)
Nawal El Saadawi, författare och psychiatriker, president i Arabiska kvinnors solidaritetsförbund*,
Nana Soul, Artists and Activists United for Peace
Lynne Stewart, advokat
Brenda Stokely, New York City Arbetare mot kriget
Mark Lewis Taylor, professor i religion & kultur, Princeton Teologiska seminarium*
Nadja Tesich, författare, dramatiker, poet
Tony Van Der Meer, prof. vid univ. i Massachusetts, Boston*
Klaus von Raussendorff, Föreningen för internationella solidaritet*, Tyskland
Dave Welsh, Delegate, San Franciscos Fackliga Centralorganisation, AFL-CIO* ?


Via appellens hemsida med adress http://StopWarOnIran.org kan Du sända epost till Bush, Cheney, USA:s kongress och amerikanska massmedier och säga nej till krig mot Iran.

TfFR 4/2005