Tidskriften Tidigare Tffr

Gore Vidal om 11 september

Den amerikanske bestsellerförfattaren och samhällskritikern Gore Vidal kräver i en artikel i The Observer 27/11 en utredning som klargör om Bushadministrationen avsiktligt lät bli att agera efter att ha varnats om attentatsplanerna 11 september 2001.
– ’Bush-juntan’ utnyttjade terroristattackerna som förevändning för att verkställa en redan uppgjord agenda att invadera Afghanistan och slå till mot medborgerliga fri- och rättigheter i USA.
– Det står rätt klart för många anhängare av medborgerliga rättigheter att 9 september frestade på inte bara mycket av vår bräckliga Bill of Rights utan även på vårt av många avundade styressätt, som fått ett dråpslag året innan då högsta domstolen utförde sin piruett i 5/4-takt och ersatte en folkvald president med olja-och-gas-juntan Bush-Cheney.
Vidal hävdar att det verkliga motivet för kriget mot Afghanistan var att kunna kontrollera inkörsporten till Eurasien och Centralasiens energirikedomar.
– USA-administrationen, både demokrater och republikaner, var medvetna om att den amerikanska allmänheten skulle motsätta sig varje krig i Afghanistan utan ett hot utifrån som var verkligt massivt och allmänt omfattat.
– Osama utsågs på estetisk grund som skrämmande logo för vår länge övervägda invasion och erövring av Afghanistan.
Vidal angriper också de amerikanska massmedierna för att de inte förmår diskutera 11 september och dess följder:
– Det är uppenbart att ”konspirationstänkande” nu är kodordet för sanningar som inte kan sägas.
Kärnan i Vidals essä är frågor rörande vad som hände 9 september och de två timmarna efter att planen kapats:
– Förbluffade militära experter kan inte fatta varför regeringens ”automatiska order för standardprocedurer i händelse av flygkapning” inte följdes.
– Enligt dessa bestämmelser skall jaktplan automatiskt skickas upp så snart som ett flygplan avvikit från sin planerade rutt. Presidentorder krävs inte förrän planet skall skjutas ner. Men den 11 september togs inget beslut att skicka upp flygplan förrän kl. 9.40, åttio minuter efter det första tillfälle då flygledningspersonal visste att Flight 11 blivit kapad och femtio minuter efter att det första planet träffat Norra tornet.
– Enligt lag skulle jaktplanen varit uppe omkring kl 8.15. Om de varit det, hade alla kapade plan kanske prejats och skjutits ner.
Vidal ställer frågan varför Bush, som högste befälhavare, stannade i ett klassrum i Florida när nyheten om attackerna kommit coh skriver att Bushs beteende 11 september förvisso väcker ej onaturliga misstankar.
Vidal drar också jämförelser med en annan ’beryktad dag’ i amerikansk historia:
– Sanningen om Pearl Harbour är mörklagd än i dag. Men många studier har ägnats saken. Det står helt klart att 11 september aldrig kommer att bli utrett om Bush har någon talan i saken.
Vidal hänvisar till en CNN-rapport om att Bush personligen bad senatens majoritetsledare Tom Daschle att begränsa kongressundersökningarna av vad som hände under dagen 11 september, som det hette för att inte ta resurser från kampanjen mot terrorismen.

EG

Tffr nr: 1-2/2002